Makarna Yerine Mutluluk Stoklayın -1





Malum Corona virüsü hayatımızı tepetaklak etti. Sağlıkla ilgili kaygılarımız bir tarafa hayatımızdaki en önemli değişikliklerden biri okulların kapandığı, bazı iş yerlerinin kapandığı, home-office uzaktan çalışmanın gündemimize girdiği bir dönemdeyiz. Corona’nın sağlık etkisinden ziyade toplumdaki en önemli etki psikolojik. Sağlık savaşının dışında evde aile olarak izole yaşamanın yollarını da geliştirmeliyiz. Yoksa sıkılan, kendini geliştirmeyen, mutsuz olan çocuklar ve aile bireyleri ile uğraşmak zorunda kalırız. 


İşte bu konuda biraz fikir jimnastiği yapmak istedim. Öncelikle pek bir malzeme gerektirmeye 5 temel oyunu acil durumda cankurtaran olarak ailelere sunuyorum:

İSİM-ŞEHİR-HAYVAN


Okuma yazma bilen çocuklar ve yetişkinler için uygun bir oyun, biraz da geçmişimizden anılarımızı tazeleyecek. Kâğıt ve kalem yeterli.
Nasıl Oynanır: Sayfa enlemesine tutularak sırası ile sayfanın üst tarafına İSİM-ŞEHİR-BİTKİ-HAYVAN-EŞYA-ÜLKE/ŞEHİR -PUAN yazılır. Yazılan her kelimeden sonra sayfanın altına kadar çizgi çekilir. Oyunculardan biri, içinden bütün alfabeyi saymaya başlar. “DUR” denildiği anda hangi harfte kaldıysa onu yüksek sesle söyler. Örneğin “M” Herkes “M” harfiyle başlayan isim, şehir, bitki, hayvan, eşya ve ülke bulmaya çalışır.  İlk bitiren bitti deyip 20’ye kadar sayar. 20 olduğunda herkes yazmayı bırakır. Bulunamayan yerlere 0 puan verilir. Eğer iki kişi aynı şeyi yazmışsa onlar 5 puan alır. Birbirinden farklı olanlara da 10 puan verilir. Son oyunda bütün puanlar toplanır. Çocuklara hızlı ve farklı düşünme yeteneğini geliştiren, genel kültürü arttıran bu oyun aile olarak hoş zaman geçirmeyi sağlayacak.

EVET-HAYIR

1980’lerin meşhur yarışması ve Erkan Yolaç’a saygı ile bu oyunu hatırlatmak istedim. Hiçbir malzeme ihtiyacı duymadan oynayabileceğimiz bir oyun.
Oyunculardan biri soru soran diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin, “Okula gidiyor musun?” sorusuna “EVET” derse yanar. “Gidiyorum” demelidir.  Karşı oyuncu “Kaç kardeşsiniz? 3 kardeşsiniz değil mi?” gibi şaşırtmalı sorularla karşısındaki oyuncuya “EVET-HAYIR” dedirtmeye çalışır
Dikkati ve hızlı düşünmeyi geliştiren bir oyundur. Kardeşler birbirleri ile didişeceğine bu oyuna sarsalar daha iyi değil mi?

KELİME OYUNU

Çok keyifli bir oyun diye özetlenebilir. İstediğiniz kadar kişi ile oynanabilir. İlkokul 1. Sınıf ve üzeri çocuklar için de uygundur. Oyuna başlayan bir kelime söyler, kelimenin son harfi ile başlayan bir kelime bulmak ta sıradaki kişinin görevidir. Kelime bulamayan kişi 10 ceza puanı alır. En az ceza puanı alan oyunu kazanır. Bu arada katılımcı profiline göre oyunu İngilizce, almanca gibi ekibin hakim olduğu diğer dillerde de oynayabilirsiniz.

ADAM ASMACA

Gençliğimin oyunlarından bir diğeri. Kağıt ve kalem yeterli. Oyunculardan biri ebe olur ve aklından bir sözcük tutar, kısa çizgilerle o sözcükteki harf sayısını belirtir. İpucu olarak sözcükte yer alan bir harfi, doğru yerinde olmak üzere verebilir. Ondan sonra öbür oyuncular teker teker sözcüğün bilinmeyen harflerini, sonunda da sözcüğün tümünü bulmaya çalışırlar. Doğru tahmin edilen her harf, sözcük içindeki yerine yazılır. Sözcüğü doğru tahmin eden oyuncu ebe olmak hakkını kazanır. Doğru olmayan her tahmin için ebe, asıları bir adam figürünün bir parçasını çizer. Önce, tersine çevrili L harfi biçimindeki darağacının dik direğini, ardından kolunu, sonra da çapraz desteğini ve ipini çizer. Asılan adam figürünün tamamlanmasıyla karşı taraf asılmış olur; ebe yeni bir partiye başlar.

KİM KİMİNLE NEREDE

Arkadaşlar bu oyunu hepimiz biliriz çünkü geçmişte oynadığımız oyunlardan. İstediğimiz kadar kişi ile oynayabileceğimiz bu oyunda herkes birer kâğıt alıyor.
İlk önce isim (kim sorusuna cevap) yazılıyor, kağıt katlanıp (yazılan görülmeyecek şekilde) yan tarafa veriyor. Sonra kiminle sorusuna cevap veriliyor, kağıt katlanıp yana geçiriliyor. Üçüncü olarak nerede sorusuna cevap verip devam ediyoruz. Kiminle, kim gördü ve ne dedi sorularını cevapladıktan sonra sıra ile kâğıtları açıp yüksek sesle okuyoruz. Oldukça eğlenceli bol kahkahalı bir oyun. Bu günlerde ihtiyaç duyduğumuz gibi.

5 Temel oyun adımını geçtiyseniz şimdi sırada Kutu Oyunları gelecek. Hiç çekinmeden paranızı kutu oyunlarına yatırabilirsiniz. Önümüzdeki aylarda evde tıkılı kalmışken emin olun bu paraya hiç acımayacaksınız.

MONOPOLY

Kutu oyunlarının kralı diyebilirim. Tüm aile bireyleri saatlerce oynayabileceğiniz bir oyun. Piyasada 80-199 TL arasında bulabileceğiniz farklı versiyonları mevcut. 7 yaş ve üzeri için önerilen, 4 kişiye kadar oynanabilen oyun piyasadaki en bilinen oyunlardan. Evinize makarna stoklayacağınıza, mutluluk ve eğlence stoklamanın doğru olacağı günler için ideal.



PANDEMİC

Ben bu oyunu hiç oynamadım ancak methini çokça duydum. Tüm oyunlardaki temel sorun nedir biliyor musunuz? Hepsi bireysel kazanma üzerine, egosantrik bir mentalite üzerine kurgulanmış kapitalist manifestonun hakim olduğu oyunlar. Sokakta var olabilmek için bireysel hırsları göz ardı etmemek gerektiğine inanıyorum ancak her şey bir yere kadar. Nerde takım oyunu dediğiniz noktada bu oyun gündeme geliyor. Ekip olarak yarışılan oyunda dünya bir salgın tehditinden (Corona mı bu?) kurtarılmaya çalışılıyor. 10 yıl önce çıkartılan bu oyun bugünler için tasarlanmış sanki. Tek sevmediğim tarafı fiyatı oldu…

TABU

Her dönemin klasiği Tabu eğlence konusunda oldukça başarılı. Tüm aile takılabileceğimiz bir oyun. Tabu Jr. Çocuklara daha uygun. Saatlerce oynayabilirsiniz

UNO

Hem ucuz hem süper eğlence. 50 TL veya altında fiyatlara bulabilirsiniz. Kutu – Kart oyunu dendiğinde olmazsa olmazımız. Eğlence/fiyat rasyosu çok yüksek, en iyi yatırım aracı derim.

JENGA







Dümdüz tahtalardan oyun mu olurmuş demeyin çok ta güzel oynayıp vakit geçiriliyor.


Dama / Satranç

Arkadaşlar, hem basit hem zeka geliştirici hem ucuz. Ailece dama oynamak için en güzel günlerden geçiyoruz. Fırsat bu fırsat çocuklarımıza, eşimize, annemize dama öğretelim ve oynayalım. Yine satranç öğrenmek, öğretmek ve oynamak için ideal günler. Tek ricam bilgisayardan uzak durun ve bu oyunları fiziksel oynayın.




SCRABBLE

İşte gerçek oyunlarn bir tanesi. Kelime bilgisini arttırmak, eğlenmek ve vakit geçirmek için benim favorilerimden. Evinizde yoksa ne yapın edin bir tane satın alın. 100 TL’nin altında bir fiyatı olan oyun her derde deva.

Peki başka yok mu? Elbette ama sonraki yazılarımda.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Maymun

Kağıt Para Kullanmayın

Eğitimde Siyah Kuğu Etkisi