ABD'de Resesyonun Ayak Sesleri


ABD'ye Resesyon Geliyor Mu?


ABD 10 yıllık hazine bonolarının oranları Cuma günü, Corona virüsün küresel ekonomik ve mali etkisiyle ilgili endişelerin güvenli limanlara olan talebi artırması ve yatırımcıların geçtiğimiz günlerde FED’in faiz düşürmesi sonrası merkez bankalarının parasal genişleme politikasına geçiş beklentisi nedeniyle rekor seviyelere düştü.
https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y
ABD 10 Yıllıkları

Corona virüste onaylanmış vaka sayısı 100.000’i, İtalya’da can kaybı sayısı 150’yi geçerken ABD’deki salgın haberi piyasalarda moralleri bozdu. Geçtiğimiz günlerde FED kararları sonrası 150 yıldan sonra %1’in altına düşen oranlarda bugün % 0,69 seviyesi gözlemlenerek yeni bir rekora imza attı.


10 yıllıklar

Bu ne anlama geliyor?

Finans uzmanları ciddi bir borç uçurumunun kıyısında olduğumuzu ifade ediyorlar.  Dow Jones’un son 1 ayda %15’e varan düşüşü bu sorunun ciddi bir göstergesi. Virüs etkisi ile yavaşlaması beklenen talep ve düşmesi beklenen tüketim oranları borsada fiyatlanmış durumda. Faizlerdeki düşüş paranın güvenli liman olarak ABD bonoları veya borsası yerine altın gibi alternatif ürünlere kaymasına neden oluyor. Yine Corona sonrası Bitcoin 10.000 USD mertebesine kadar çıktıktan sonra şimdi 9.100 USD’den işlem görüyor.

Google Trends’e göre geçtiğimiz 10 günde ABD’de durgunluk “recession” kelimesinin aranma miktarı önceki 10 güne göre %83 artmış durumda. Sadece bu gösterge bile piyasadaki beklentiyi ortaya koymakta.

Kaynak:
https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y
https://www.macrotrends.net/2016/10-year-treasury-bond-rate-yield-chart

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Maymun

Kağıt Para Kullanmayın

Eğitimde Siyah Kuğu Etkisi