El Sıkışma veya sarılıp öpüşme dönemi bitiyor

Bu hafta içinde Premier lig’te uygulamaya başlanan tokalaşma yasağı yeni bir dönemin de kapılarını açmış oldu. Centilmenliğin sembolü olan el sıkma askıya alındı. Corona virüsü korkusu nedeniyle başlanan uygulama herkesin kendine göre çözüm üretmesine neden oldu.
Mike Pence dirseklerini vurarak selamlaşmaya başladı.

Artistik ve hijyenik. Ama yine de enerjiyi kontrollü kullanmak lazım, Thai-Box olarak anlaşılıp ters bir karşı hamle ile karşılaşabilirsiniz.







Bu modayı IMF direktörü  Kristalina Georgieva ve Tanzanya başbakanı  da takip etti. Ama uzaktan bakıldığında iki kişi selamlaşıyor mu kavga mı ediyor anlamak pek güç.

 Wuhan Shake Oynat






Diğer bir selamlaşma ise Wuhan Shake. Oldukça dinamik ve keyifli. Ancak biraz futbolcu tarzı, kadınlar tercih edecek gibi durmuyor. Bu selamlaşmanın Alman versiyonu da ilginç.









Ancak Angela Merkel bu gelişmeleri yakalayamamış olacak ki geçenlerde eli havada kaldı. Artık hepimizin bu işe alışması lazım.
Fransa’da topluma gözle selamlaşmak yeterlidir mesajı veriliyor.

Çin’de geleneksel selamlaşma öneriliyor, iki elinizi birleştirip hafif eğilme, Japon’lar kadar eğilme işini sevmeseler de büyüklere karşı uyguladıkları bir gelenek. Ne de olsa kültürlerinde var onlara uyar da bize uymaz ki.
Peki biz Türkler bu konuda ne durumdayız.
Bizde el sıkmak selamlaşmada uyguladığımız en hijyen modellerden. Biz daha da yakın olmayı severiz aslında. Çinliler falan gibi değiliz ki temas edilince irite olalım. 

İşte bizden birkaç örnek:
  • Toplum sosyolojisinde gerçek bir üstad olan Cem Yılmaz’ın meşhur betimlemeleri ile erkekler arasındaki selamlaşmada toplumsal çıkmazımız. Bunu zor aşarız.
  • Sıkıyorsa yaşlı Nene’nin elini öpmeyin valla bastonu ile kovalar.
  • Kayınvalide’nin elini öpmeyen Damat’a itinayla karakter atılır.
  • Kayın biraderin eli havada kalırsa ya bozuntuya vermez sarılır ya da kötü bozar alimallah
  • Çocukluk arkadaşının elini falan sıkamazsın zaten doğrudan yanakta öpücük patlar 
  • Müdür’ün eli havada bırakılmaz, o el aşağı inmeden muhasebeye haber uçar.
  • Öğretmenin uzattığı el zaten havada kalmaz ya sıkılır ya öpülür
  • Çocuklar zaten atlayıp mucuk diye seni öper
  • E biz neyi nasıl değiştireceğiz

Şaka bir yana Corona sonrası bazı adetlerimiz kalıcı olarak değişebilir,olaya biraz da bu perspektiften bakmak lazım. Akdeniz kültürümüzü biraz rafa kaldıracağız gibi görünüyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Maymun

Kağıt Para Kullanmayın

Eğitimde Siyah Kuğu Etkisi