Coronavirüs Ölüm Oranları Korkutucu ama Asıl Soru Almanya’nın Başarısı Kalıcı mı?



Corana virüsü çıktığınadan beri can sıkan 2 özelliği var: Hızla bulaşıyor ve fatalite oranı yüksek. Burada ülke bazındaki rakamlara bakıldığına ise resim değişiyor. Haydi grafikler ile konuşalım. İlk grafik fatalite grafiği. Almanya ilginç şekilde en aşağıda. İtalya'da fatalite %7'lerde iken Almanya'da %1'in altında.


Yaş ve cinsiyet fatalite oranına belirleyici ama demografik yapılarına baktığımız zaman ayrışma görmüyoruz. Dolayısı ile ilk teorimiz olan yaş ve cinsiyet teorisi ilk dakikada çökmüş oluyor.



Bunun dışında elimde 4 adet teoriden başka düşünebildiğim teori yok.

İlk teorim Alman ırkının üstünlüğü üzerine ki bu fikir geçtiğimiz yüzyılda satılmaya çalışıldı ve sonuçları Corona’dan beter oldu. Bunu hemen geçiyorum.

İkinci teorim Almanya’nın İtalya’ya göre salgının daha erken bir safhasında olduğu, dolayısı ile fatalite oranlarının hızla artacağı. Bunu sanırım 1 hafta içinde gözlemleme şansımız olacak. Ama fatalite oranı artmaz ise bu teori de çürümüş olacak.

Peki acaba İtalyanlar sağlıksız bir toplum mu? Örneğin alkol tüketiminde falan? Durum pek öyle değil. Almanlar kişi başı alkol tüketiminde 11 litre ile italyanın(7.2 lt) açık ara önünde gidiyorlar.  Sigara kullanımına bakıldığında ise (OECDistatistikleri) başabaş durumdalar.

Son teorim ise tıbbi müdahale ve hasta bakımında Alman sağlık teşkilatının daha başarılı olduğu üzerine. Burada gizli ve yeni bir ilaç kullandıklarından bahsetmiyorum, daha sistematik bakım ve müdahaleyi kastediyorum. Burada yine verilere bakalım. Kamu harcamalarında sağlık giderlerinin payına baktığımızda İtalya ve Almanya arasında gözle görülür bir fark yok. Ancak hastane sayısına gelince durum farklı: Almanya’daki hastane sayısı İtalya’nın 3 katı yatak sayısı ise 3 kattan daha fazla. Kişi başı sağlık personeli istihdamı ise 2 katı fazla. Durum o ki zamanında sisteme, ve insana yatırım yapan kazanıyor gibi. Ancak erken konuşmamak lazım gerçek resmi 1 hafta içinde görmüş olacağız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Maymun

Kağıt Para Kullanmayın

Eğitimde Siyah Kuğu Etkisi