OECD Haziran 2020 Görünümü Yayınlandı

OECD Haziran 2020 Görünüm Raporu açıklandı.




Son yüzyılın en önemli ekonomik krizi tetikleyen COVID-19 salgını sadece insanların sağlığını değil, ülke ekonomilerini de derinden etkilemekte. Mevcut durumu yüksek belirsizlik olarak niteleyen OECD, 2 temel senaryo üzerinde odaklanmış. Bunlar salgının ilk dalga sonrası azalacağı veya ikinci dalganın gelmesi üzerine kurulu. Ancak her iki senaryoda da dünyanın 2019 sonundaki gayrisafi milli hasılaya ulaşması 2 yıl boyunca mümkün görünmüyor. Yine en büyük etki işsizlik rakamlarında. 2021 sonunda gelinecek noktada işsizlik her iki senaryoda da 2019’un üzerinde.

OECD Outlook 2020

 Tek dalgalı senaryoya göre en kötüsü geride kalmış durumda ve ekonomi hareketleniyor. İkinci dalganın hesaba katıldığı senaryoda ise son çeyrekte dünya ekonomisi yeniden geriye düşüyor. İlk senaryoya göre bu sene dünya ekonomisi % 7.6 daralırken ikinci senaryoya göre %9.2 daralıyor. 


2020 yılı G7 ülkeleri GSYH rakamları her iki senaryoda da pek iç açıcı değil.Fransa, İtalya, İngiltere gibi ülkelerde ekonomi %12 ile 14 arasında daralırken ABD ekonomisi %8-9 aralığında daralıyor. Seçim dönemindeki ABD için zor bir tablo.
2020 yılı OECD ülkeleri GSYH rakamlarına bakıldığında en ciddi ekonomik daralmayı İspanya, Fransa, İtalya ve İngiltere yaşayacağı görülürken özellikle ilk senaryoda Türkiye OECD ülkelerine göre oldukça avantajlı durumda görünüyor. Güney Kore ise COVID-19'dan en az etkilenen OECD ülkesi olacak.



2020 yılında dünya GSYH değişimlerine baktığımızda COVID-19'un Euro Bölgesi'ni ve OECD'yi vururken Çin ve Kore gibi salgının ilk günlerinden beri adını sıklıkla duyduğumuz ülkeleri en düşük seviyede etkilediğini görmekteyiz. Bu resime göre salgının gerçek ekonomik etkisi batı ekonomilerinde görülüyor ve görülecek.


Hiç kuşkusuz ekonomik krizin en büyük sosyal etkisi işsizlik oranlarında. OECD bölgesine baktığımızda 2. dalganın gerçekleşmesi durumunda 2020 Q4'te gerçek sıkıntıyı yaşıyor olacağız. OECD bölgesinde işsizlik oranları %5 seviyelerinden %12-13 seviyelerine çıkıyor olacak. 


İşsizlik rakamlarında Euro Bölgesi'ne baktığımızda %8'in altındaki işsizlik oranları 2. dalga ile birlikte %13'lere  çıkabilir.


Bu krizden en ağır etkilenen ülkelerden biri konumundaki İngiltere, Brexit sürecine eklenen COVID-19 ile birlikte %4'ler seviyesindeki işsizlik oranlarının 2. dalga ile birlikte %15'ler seviyesine çıkmasından korkuyor. Hiç kuşkusuz eğer bu senaryo gerçekleşirse bunun sosyal ve siyasi etkilerin de olacağı beklenebilir.

Bülent Özbay

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Maymun

Kağıt Para Kullanmayın

Eğitimde Siyah Kuğu Etkisi